top of page

Nyheiter

Månadens frivillig! Laila (104) er trolig Norges eldste kurslærer

– Hun er den fødte pedagogen og er så tålmodig med oss. Vi kunne ikke fått en bedre lærer


Laila Serine Myrhaug fylte i vår 104 år, og i vinter har hun lært medlemmene i Gratangen Husflidslag å karde og spinne.Gratangen Husflidslag består av en gjeng svært aktive medlemmer. Æresmedlem er Laila Myrhaug (104). I vinter har hun lært 10–15 damer å karde og spinne i lokalene til Husflidslaget på Eliborg.

– De har så vidt kommet i gang, og må øve. Men de har vært veldig flink, sier Laila Myrhaug da Fremover er på besøk en onsdag i begynnelsen av mars.


FLINK: Laila Myrhaug deler gjerne av sin kunnskap, og skryter av elevene sine. Foto: Ann-Kristin Hanssen/Fremover


Eldst i sitt område

Laila er med sine 104 år så vidt vi vet den eldste innbyggeren i sitt område. Hun ble født på Kvernmo i Gratangen 30. mars i 1918. Moren Amanda kom fra Enotekiö i Finland, og faren Esaias var av Partapuoli-slekten.

Laila vokste opp som den nest eldste i en søskenflokk på sju. Hun startet sin skolegang på Fjelldal skole som lå mellom Kvernmo og dagens E6. Da internatskolen åpnet på Eliborg gikk hun resten av skolegangen her. I kapellet på Eliborg ble hun både konfirmert i 1932 og gift i 1938. Hun her derfor godt kjent i huset der Gratangen Husflidslag har sine lokaler.


Lærer fort

Laila er svært godt fornøyd med elevene sine.

– De lærte veldig fort både å tre rokken og å spinne, sier hun.

Selv lærte hun kunsten som barn, og forteller at de både lagde sitt eget garn og kjøpte garn. Da måtte de gå fra Kvernmo til Foldvik for å komme på butikken.

– Det var ikke biler den gangen, men vi måtte kjøpe garn også, forteller hun.


Gir seg ikke

Unni Olsen er en av de som har lært spinningens kunst hos Laila.

– Hun er den fødte pedagogen og er så tålmodig med oss. Vi kunne ikke fått en bedre lærer, synes Olsen.

Hun er glad for at Laila Myrhaug har sagt at hun ikke gir seg før alle kursdeltakerne mester kunsten.

– Jeg trenger å lære mer, så jeg skal dra på besøk til Laila, forteller Olsen.

Det har vært mellom 10–15 deltakere på kurset, og alle har fått til å spinne, og alle har brukt tid på å øve seg hjemme mellom kurskveldene.

Den 104 år gamle kurslederen ønsker at alle skal lære å karde også, men der sliter kursdeltakerne litt mer enn med spinningen. Men det er bare å øve, ifølge Laila.

Hun viser villig frem hvordan den kardede ullen kan forvandles til garn. Unni har spunnet tråd, som nå skal tvinnes til å bli et to-tråders garn. Det har hun aldri gjort før, og Laila viser henne gjerne hvordan det skal gjøres.


FORNØYD: Ann-Johanne Berthelsen, Dagrunn Holt Molund og Hilbjørg Midtbø Kalseth er veldig godt fornøyd med kurset, og sier det er vanskelig å spinne. Foto: Ann-Kristin Hanssen/Fremover


Får masse skryt

Da Laila Myrhaug får vite at det er Unni som har spunnet garnet som skal tvinnes, får hun masse skryt. Selv om hun også kommenterer at det ikke er alle rokker som ville tatt så tykt garn ...

– Det er Laila. Hun er så flink til å rose, og da tørr man å gjøre dette, sier Olsen.

Dette er ikke første gang Laila har kurs i karding og spinning for Husflidslaget. Hun har også vært på skolen for å lære elevene håndarbeid, og hun elsker å lære fra seg det hun kan.

Ann-Johanne Berthelsen har også deltatt på kurset og er veldig fornøyd. Hun synes det er helt fantastisk at de har en kursleder som var 103 år gammel da kurset ble holdt.

– Hun er veldig klar på hva vi må lære og at vi skal lære fra bunnen av. Det er vanskelig å spinne, forteller hun.

– Vi blir aldri ferdig, dette er noe vi må vedlikeholde, sier Thea Bösch Mikkelsen.
LANDETS ELDSTE: Laila Myrhaug fylte nylig 104 år, og er så vidt Fremover har klart å finne ut landets eldste kursleder. Her er hun sammen med Thea Bösch Mikkelsen og Unni Olsen i lokalene til Gratangen Husflidslag. Foto: Ann-Kristin Hanssen/Fremover


Ser dårlig, men er i god form

I en alder av 104 år er ikke synet som før, og Laila sliter litt med å se tråden når hun spinner. Men hun bruker fingrene og kjenner etter at tråden blir passe tykk. Mange års erfaring ved rokken gjør at hun likevel klarer å få til å spinne, selv om hun selv synes garnet ikke blir bra nok.

– Jeg har mistet mye av synet de siste årene, sier hun.

Men selv om 104-åringen har dårligere syn enn før, så er hun i uforskammet god form i forhold til alderen. Hun har alltid vært aktiv, og på høsten fant du henne knapt hjemme. Da var hun i skogen for å plukke bær. Det er ikke mange årene siden hun gikk på ski frem og tilbake på jordet ved huset der hun bodde. Den siste skituren hun kan huske var da hun var rundt 100 år.

– Men jeg kan gå på ski nå også. Det er bare å ta på seg skiene og gå, men ikke i bakker. Det må være flatt, forteller hun.

Det hører også med til historien at Myrhaug som 75-åring deltok i Narvikløpet for første gang.

Selv spøker Myrhaug med at hun umulig kan være 104, og mener noen må ha telt feil ... Selv har hun holdt seg i form med å spise lite og gå mye.


Trolig Norges eldste kursleder

Norges Husflidslag kjenner ikke til en kursleder som er eldre enn Laila. I skjema som Husflidslaget i Gratangen har sendt til Studieforbundet sentralt har de måttet presisere at alderen ikke er tull. Anne Karoline Langmoen i Norges Husflidslag skriver i en e-post at dette er «litt av en norgesrekord. Imponerende.»

Og Laila Myrhaug selv mener det hadde vært gøy å lære barn og ungdom også å spinne ...LANDETS ELDSTE: Laila Myrhaug fylte nylig 104 år, og er så vidt Fremover har klart å finne ut landets eldste kursleder. Her er hun sammen med Thea Bösch Mikkelsen og Unni Olsen i lokalene til Gratangen Husflidslag. Foto: Ann-Kristin Hanssen/Fremover


Tekst: Ann-Kristin Hanssen/Fremover

1 177 visninger

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page