IQ- Life

Voksenopplæringsforbundet i Sør-Trøndelag har siden 2013 deltatt i det europeiske samarbeidet og utvekslingsprogrammet "IQ Life". I slutten av juni var Norge og Trondheim siste by ut. Takket være flott innsats fra blant annet seniordanslag, husflidslag og kystlag i og rundt Trondheim ble det en flott helg med fokus på voksenopplæring.

Prosjektet IQ Life (IQ Life- Improving the quality of lifelong leaning in future Europe) fokuserer på å forbedre kvaliteten på livslang læring i fremtidens Europa. I slutten av juni var Norge siste vertsnasjon for prosjektet. Helga 26. til 28. juni fikk deltakerne fra samarbeidsorganisasjonene Estland, Spania, Tyrkia og Polen oppleve hvordan vi driver voksenopplæring i Norge. Under besøket fikk deltakeren forskjellige eksempler på voksenopplæring sammen med kulturelle innslag.
Flere av medlemsorganisasjonene i Studieforbundet kultur og tradisjon var deltakende og hjelpere under samlingen. Seniordansere viste frem dans under fredagens møte og Strinda, Malvik og Melhus Husflidslag var med og bidro til å vise de besøkende det mangfold av voksenopplæring som gjøres i Husflidslagene som for eksempel aktivitetskafé for flyktninger. Lagene bidro også til en flott servering av tradisjonell trøndersodd. Kystlaget Trondhjem utfordret deltakerne på ulike knuter når de var på besøk for en omvisning.
Deltakerne fra de fire landene fikk også besøke Røros og Røros husflidslag sin vevstue. Ragnhild Dahl som er leder i Studieforbundet kultur og tradisjon Sør-Trøndelag og med i VOFO Sør-Trøndelag kunne fortelle at deltakerne i tillegg til å interessere seg for opplæringen som gjøres i Norge lot mange seg imponere av det lyse sommerværet i Norge.
- På kvelden etter middag gikk vi bort på Ila og så på solnedgangen. De mest interesserte gikk ut om natta for å se soloppgangen også! Våre lyse netter var en flott opplevelse for deltagerne" forklarer Dahl.
Tyrkia 1Forrige samling ble holdt i Tyrkia hvor to representanter fra Studieforbundet kultur og tradisjon deltok. Deltakerne på turen fikk erfare hvordan voksenopplæring og offentlig skole drives som et tettere samarbeid i Tyrkia. Besøk på et verksted for tredreiing og tradisjonsdans var eksempler på voksenopplæringstilbudet. I Tyrkia hadde lærerne i den offentlige skolen også undervisning for voksne som del av sin stilling. Voksenopplæring har både likehete og ulikheter i de to landene. Gjennom prosjektet har både likheter og forskjeller kommet tydelig frem. Deltakerne har fått se sin egen opplæringssituasjon i et nytt lys og kan bruke disse erfaringene i egen undervisning og arbeid.
VOFO Sør-Trøndelag er aktive i internasjonale prosjekter og som del av VOFO også Studieforbundet kultur og tradisjon Sør-Trøndelag. Vi håper flere prosjekter vil komme i fremtiden og vil takke alle som har deltatt i prosjektet.
Les om andre prosjekter Studieforbundet er en del av her.

Opprettet | Sist endret